DIETETYKA

JUSTYNA PARGIEŁA

ŻYWIENIE WYCISZAJĄCE UMYSŁ

Biogram:

  • Zioło znawca – studia podyplomowe na Uniwersytecie Rzeszowskim – 2016
  • Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej – studia podyplomowe na PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie – 2018
  • Zielarz – fitoterapeuta po kursie w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach – 2018
  • Naturopata – kurs i egzamin w Izbie Rzemiosł w Katowicach – 2019
  • Absolwentka kursu Terapie Biologiczne u dr Henryka Różańskiego – 2020
  • Absolwentka kursu Fitoterapia Szczegółowa u dr Henryka Różańskiego – 2021
  • Psychodietetyk – studia podyplomowe WSNS Lublin – 2022
  • Absolwentka kursu Terapie Biologiczne w Instytucie Medycyny Klasztornej – 2021 -2022
  • Absolwentka kursu – Polskie rośliny w medycynie ekstremalnej I w okresie głodu 2022/2023
  • Autorka w Wydawnictwie Zdrowie bez leków ( od 2019 r.)
  • Wykładowczyni w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych ( od 2019r.)
  • Autorka książki – DziczeJemy w kuchni – 24 rośliny, które od teraz mogą być Twoim pożywieniem ( 2022).
  • Ekspert Pytania na Śniadanie ( od 2020), w zakresie zielarstwa i dzikiej kuchni.

 

Streszczenie wystąpienia:

Tytuł wystąpienia: ,,Żywienie wyciszające umysł”

Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów „cywilizujących” nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii i od ZDROWIA.

Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.

Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły.

Propaguję i proponuję pęczek liści mniszka z łąki zamiast główki sałaty z uprawy. Do zjedzenia, tak po prostu.

Uważam również, że rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tą siłę, którą same muszą mieć żeby przetrwać. Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.

 

Dane kontaktowe:

Telefon: 535 096 385

Email: kontakt@dziczejemy.pl

Fanpagea: https://www.facebook.com/DziczeJemy  

Strona: https://dziczejemy.pl/

JUSTYNA PARGIEŁA 1