DIETETYKA
ŁUKASZ SOSNA
WYTWARZANIE ŻYWYCH OCTÓW / WYTWARZANIE NATURALNYCH MUSZTARD
WYTWARZANIE ŻYWYCH OCTÓW / WYTWARZANIE NATURALNYCH MUSZTARD
Biogram:
Zamiłowanie do przyrody, łączność bezpośrednia z naturą, szacunek dla Ziemi. Od dziecka mam bardzo silną potrzebę obcowania z naturą, kocham góry, lasy, łąki – to tam odnajduję siebie, spełniam swoje potrzeby, znajduję rzeczy, których inni nie dostrzegają. Natura daje nam dary, zioła, grzyby, które powoli zaczynam wykorzystywać dla lepszego samopoczucia i zdrowia swojego oraz najbliższych. Wykształcenie gastronomiczne, ekonomiczne, turystyczne.
Streszczenie wystąpienia:
Tytuł wystąpienia: “Wytwarzanie żywych octów”
Moja przygoda z octami zaczęła się kilka lat temu, już nawet nie pamiętam co mnie dokładnie skłoniło aby zająć się fermentowaniem owoców, warzyw i ziół. Myślę, że mój główny zawód (a także pasja) jakim jest gotowanie nakierowało mnie właśnie na wytwarzanie żywych octów. W kuchni zawsze eksperymentuję, rzadko trzymam się przepisów lub tylko nimi się posiłkuję. Nie tylko gotowanie związane jest ze zmianą podejścia do produktu ale przede wszystkim wykorzystanie go w taki sposób aby wydobyć jak najwięcej dobra jakie oferuje nam natura. Otwartość umysłu i szacunek do przyrody otwiera przed nami bardzo wiele możliwości. Prostota i łatwość (może nie od razu) wytwarzania żywych octów pozwala nam na samodzielne fermentowanie produktów w celu osiągnięcia efektu końcowego jakim jest eliksir o niesamowicie szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Zastosowanie ma nie tylko w kuchni ale przede wszystkim w utrzymaniu naszego układu pokarmowego w dobrej kondycji, a co za tym idzie i całego organizmu.
Tytuł wystąpienia: “Wytwarzanie naturalnych musztard”
Wytwarzanie naturalnych musztard zaczęło się jakiś czas po rozpoczęciu przygody z wytwarzaniem żywych octów. Do ich produkcji potrzebny jest tzw. wsad – mogą to być owoce, warzywa, zioła a nawet grzyby lub też połączenie tych składników. Po wykonaniu swojej pracy i oddaniu właściwości do octu, wsad pozostaje bezużyteczny. Nic bardziej mylnego! Po zblendowaniu np. jabłkowego wsadu, dodaniu przypraw, soli lub innych dodatków powstaje wyśmienita musztarda. Wachlarz możliwości jest ogromny, ogranicza nas tylko wyobraźnia, no i oczywiście smak.
Dane kontaktowe:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001549458110